Jubileet

Kaare Espolin Johnsons 100-års jubileum (1907-1994)

Den 12. Mars 2007 er det 100 års siden Kaare Espolin Johnson ble født. Han er kjent som en av Norges mest markante og betydelig grafikere på 1900 tallet, med sine karakteristiske skildringer av menneskets forholdt til og avhengighet av naturen og havet. I 1990 fikk Kaare Espolin Johnsons tildelt Nordland fylkeskommunes kulturpris. Han ble æresborger av Vågan kommune i 1992, og på slutten av hans liv, i 1994, fikk han tildelt Kongens fortjeneste medalje i gull.

Vårt primære mål med denne markeringen er å hylle en stor kunstner, samt synliggjøre spennvidden i hans produksjon. Det as sikte på en markering som varer ut hele året 2007 gjennom mange forskjellige aktiviteter.

Mål og visjon for jubileumsåret:
Jubileet skal fremme og høyne kunnskapen om Kaare Espolin Johnson, samt Galleri Espolin nasjonalt og internasjonalt. Kaare Espolin Johnson skal være den mest omtalte kunstner i Norge og Norden i jubileumsåret.

Det skal skapes en bevissthet omkring kunstneren og kunsten til Kaare Espolin Johnson, gjennom hans tilknytning til Nord-Norge og kystkulturen, og løfte dette opp på et internasjonalt nivå.

Program og aktiviteter i jubileumsåret
• Jubileumsåret innledes ved at hurtigruteselskapet Hurtigruten Group, dedikerer en tur til ære for Kaare Espolin Johnson 100-års jubileum. Turen starter fra Bergen på MS Trollfjord onsdag, den 7. mars og ankommer Svolvær lørdag 10. mars og blir liggende til søndag formiddag 11. mars, før turen går videre til Vinterfestuken i Narvik. For mer informasjon:
• Vågan kommune er vertskommune og planlegger festforestilling i Kong Øysteinshall
• Utvidet utstilling på Galleri Espolin med åpning lørdag 10. mars
• Utstilling på Oslo Rådhus fra torsdag 8. November 2007

Bok utgivelser
Det gis ut ikke mindre enn 3 bøker i jubileumsåret.
• Festskrift ”Vær hilset” – redaktør Wenche Thorunn Nilsen (innen 1 desember 2007) en samling av tekster og uttalelser fra kunstnerkollegaer, venner og bekjente av Kaare Espolin Johnson.
• Biografi ”Eventyrlige Espolin" – forfatter Linda Lillevik
• Antologi om Kaare Espolin Johnson "Å låne øyne og se med" – redaktør Aaslaug Vaa
• Film – dokumentar om kunstneren Kaare Espolin Johnson – Kine Aune
• Ny utgivelse av ”Lengselens billeddikter” – Bjørn Tore Pedersen.

 

Kaare Espolin Johnson